خرید و فروش فصلی
خرید و فروش فصلی
معاملات فصلی چیست ؟به کلیه معاملاتی که در طول یک فصل اعم از خرید یا فروش توسط صاحبان کسب و کار و مشاغل و تجار انجام می شود معاملات فصلی گفته می شود و مودیان مالیاتی موظف هستند که این معاملات را به صورت فصلی به سازمان امور مالیاتی گزارش کنند . برای تنظیم این گزارشات باید قبل از آن یکسری اسناد و مدارک مالی در سازمان وجود داشته باشد . اسنادی مانند دفتر کل ، دفتر روزنامه ، دفتر دارایی تهیه شده و ثبت اطلاعات و عملیات های مالی در آنها به درستی صورت گرفته باشد .
طبق ماده ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر در قانون مالیات های مستقیم مودیان مالیاتی موظف هستند برای تعیین میزان مالیات خرید و فروش های فصلی در مهلت مقرر شده همه اسنادو مدارک مربوط به ان را به سازمان امور مالیاتی ارائه کرده تا بر اساس آن میزان مالیات مودیان مشخص شود و در صورت عدم ارائه اطلاعات لازم در این خصوص ممکن است مشمول جریمه های سنگین گردند.
برای اینکه در پایان هر فصل مودیان بتوانند گزارشات فصلی خود را تمام و کمال و بدون نقص ارائه دهند باید بدانند نوشتن و تحریر دفاتر قانونی از جمله دفتر روزنامه ، دفتر کل و دفتر دارایی چطور چگونه باید باشد و قبل از ان نسبت به ماهیت و کارکرد این دفاتر هم اطلاع کافی داشته و برای تحریر آنها تبحر کسب کنند . دفتر روزنامه دفتری است که معاملات و رویدادهای مالی شرکت به صورت روزانه و با ثبت تاریخ در ان نوشته می شود . در این دفتر باید ستون های شماره سند حسابداری ، تاریخ وقوع رویداد مالی ، شرح رویداد ، مبلغ معامله چه به صورت بدهکار و چه به صورت بستانکار تکمیل گردد.
ثبت این اطلاعات باید به درستی و دقت انجام شده و هیچگونه خط خوردگی یا پارگی در آنها نباشد .بعد از انکه اطلاعات در دفتر روزنامه ثبت گردید باید به صورت مستمر و زمان بندی شده و حداکثر تا پانزده روز بعد از هر ماه اطلاعات دفتر روزنامه در دفتر کل وارد گردد. علت اینکه اطلاعات از دفتر روزنامه به دفتر کل منتقل می شود این است که در دفتر روزنامه امکان مانده گیری وجود ندارد و این کار در دفتر کل انجام می شود.برای مانده گیری لازم است هر حساب در دفتر کل یک صفحه جداگانه داشته باشد و حساب ها به طور کامل از هم جدا و منفک شده و ترتیب و تاریخ هم در این جداسازی رعایت شود . اطلاعاتی که در این دفتر باید حتما وارد شود شامل شماره سند رویداد مالی ، تاریخ وقوع رویداد ، شرح آن و تعیین بدهکار و بستانکار معامله بوده و در انتها باید مانده گیری هم گردد.
سازمان امور مالیاتی برای رعایت حال مودیان و افرادی که موظف به پرداخت مالیات هستند در ماده ۱۶۹ مالیات های مستقیم به وضوح و شفاف در مورد صورت معاملات فصلی صحبت کرده است. در این ماده به صورت کاملا روشن به سه نکته اساسی اشاره شده است:
اگر مودی درخواست کد اقتصادی کرده اما تا زمان تعیین شده برای ارسال مدارک کد اقتصادی آماده نشود، رافع مسئولیت او نبوده و باید مدارک را با نام و نام خانوادگی و کد ملی در مهلت تعیین شده ارسال کند.
ارسال هر کدام از موارد ذکر شده نمی تواند، رافع مسئولیت برای ارسال دیگری باشد و مودیان حتما باید هر یک از مدارک مذکور را در مهلت مقرر و به صورت جداگانه به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم به دو گروه مشاغل بند الف و ب در این مورد اشاره شده است. مشاغل بند الف افرادی هستند که طبق قانون باید معاملات خود را در دفتر روزنامه و دفتر کل ثبت کنند و مشاغل بند ب هم سازمان ها و شرکت ها و افرادی هستند که موظفند معاملات خود را در دفتر درامد و هزینه ثبت کرده و گزارشات کامل آن را داشته باشند.
در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم در خصوص جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی آمده است: این تخلف و همچنین عدم ارسال کد اقتصادی و یا استفاده از کد اقتصادی شخص دیگر و همچنین دادن کد اقتصادی خود به یک نفر دیگر جریمه ای معادل ۱۰ درصد مبلغ معامله انجام شده در بر خواهد داشت. نکته دیگر در خصوص این موضوع ارسال دیرهنگام و بعد از مهلت مدارک است که باعث می شود، یک درصد معامله ای که مدرک آن دیر ارسال شده مشمول جریمه شود.
جریمه مربوط به عدم ارسال مدارک خواسته شده و یا دیر کرد انها و همچنین استفاده از کد اقتصادی شخص دیگر به صورت ذیل محاسبه می شود:
الف : اگر مبلغ معامله انجام شده از ۸۸۰۰۰۰۰ ریال کمتر باشد، در این صورت نیازی به ارسال کد اقتصادی نبوده و صورت معامله هم می توان به صورت تجمیعی بعد از سه ماه ارسال نمود یعنی لازم نیست این معاملات کوچک تا یک ماه بعد از پایان تاریخ معامله مدارک آن ارسال شود.
ب: اگر مبلغ معامله انجام شده از ۸۸۰۰۰۰۰ ریال بیشتر باشد، در این شرایط معامله کننده باید کد اقتصادی خریدار و خودش را به همراه صورت معاملات ارسال کرده و در صورت عدم ارسال مدارک یا کد اقتصاد خود و خریدار مشمول جریمه یازده درصدی می شود.
اگر خریدار و یا فروشنده از بیان کد اقتصادی خود امتناع نمایند، طرف دیگر معامله باید کد اقتصادی خود را به همراه مشخصات طرف مقابل به سازمان امور مالیاتی ارسال کند در این صورت فقط شخصی که کد اقتصادی ارائه نداده مشمول جریمه خواهد شد و طرف دیگر معامله دچار مشکل نمی شود.
برای ارسال این مدارک شرکت ها و سازمان های تجاری و کلیه اشخاص حقیقی می توانند به پورتابل سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و بعد از طی مراحل ذکر شده و ارسال مدارک تعیین شده نسبت به ثبت اطلاعات اقدام نمایند. ضمنا همه افرادی که طبق قانون مشمول ارسال این مدارک هستند، می توانند از شرکت ها و موسات مالی و حسابداری دارای مجوز کار در این خصوص هم کمک گرفته و از صفر تا صد این کار را به آنها بسپارند تا در اولین فرصت مدرک مربوط ارسال و مودی مشمول جرایم تعیین شده نشود.
کلیه ی حقوق متعلق به ثبت شرکت بازرگان است