ثبت شرکت های اشخاص
ثبت شرکت های اشخاص
در ثبت شرکت های اشخاص، شخصیت و اعتبار شرکا از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و شرکای شرکت معمولا اشخاصی هستند که به شخصیت، اعتبار و سرمایه ی یکدیگر آشنایی دارند. لذا شرکت شخص شرکت های خانوادگی و فامیلی می باشند. شرکت های اشخاص از دو ویژگی برخور دارند: نخست این که با وجود مقررات آمره قانون تجارت که حاکم بر آنها است، عمدتا از قرارداد شرکا تبعیت می کنند، دوم این که در آنها شخصیت شرکا اهمیت اساسی دارد و به اصطلاح، قرارداد شرکت قائم به شخص شرکا می باشد.
لذا شخصیت اشخاص از نظر ایجاد شخص حقوقی و انحلال آن با اهمیت می باشد. مسئولیت شرکا در شرکت شخص معمولا بیش از آوردهی شرکا می باشند و در انواع شرکت ها بسته به نوع شرکت قوت و ضعف پیدا می نماید. از لحاظ نقل و انتقال شرکا و یا سهم الشرکه رضایت تمامی شرکا شرط می باشد. شخص ثالث میتواند برای وصول طلب خود به فرد فرد شرکا مراجعه کنند و شریک ضامن ملزم به تاديه طلب شرکت می باشد. شرکت های تضامنی و نسبی از جمله مهم ترین شرکتهای اشخاص می باشند.
بر طبق ماده ۱۱۶ قانون تجارت شرکت تضامنی شرکتی است که در تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود. اگر دارایی شرکت برای تأديه تمام قروض کافی نباشد هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است.
از ویژگی های مهم ثبتی در خصوص شرکت های تضامنی این است که در زمان تاسیس شرکت تمام سرمایه شرکت می تواند نقدی و یا غیر نقد باشد. مدیران شرکت می تواند یک نفر و یا چند نفر از میان شرکاء یا از خارج شركاء منصوب گردند. در شرکت تضامنی هیچ یک از شرکاء نمی تواند سهم خود را به دیگری منتقل کند مگر به رضایت تمام شرکاء. لذا صورتجلسات نقل و انتقال سهم الشرکه می بایستی به امضاء کلیه شرکا برسد از طرفی معمولا انتخاب مدیران و یا افزایش سرمایه و سایر تصمیمات در شرکتهای تضامنی با وحدت ملاک از میزان مسئولیتها با رضایت تمامی شرکاء انجام و اجماع، اکثریتی در نظر تضامنی می تواند با تصویب می پذیرد.
البته در موارد جزیی اساسنامه می تواند برخلاف اجماع، اکثریت بگیرد. همچنین به موجب ماده ۱۳۵ قانون مذکور هر شرکت تضامنی می تواند تمام شرکاء به شرکت سهامی مبدل گردد در این صورت رعایت تمام مقررات تمام مقررات راجعه به شرکت سهامی حتمی است.
در خصوص تعریف شرکت نسبی بر طبق ماده ۱۸۳ قانون مذکور بیان شده و است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفرت مسئولیت هر یک از شرکاء به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته. مربوط به شرکت های نسبی همانند شرکت های تضامنی می باشد. برابر سوات شرکتهای نسبی محدودی در ادارات ثبتی به ثبت رسیده است و لحاظ میزان مسئولیت، بسیار شبیه به شرکت های مدنی می باشد.
شرکت ها نسبی، شرکت تجارتی است که در حقوق ایران دیده میشود و در حقوق اروپایی اثری از آن نیست. در واقع قواعد حاکم بر این شرکت، تلفیقی است از حقوق مدنی و قواعد حقوق تجارت در مورد شرکت تضامنی و عمده خصوصیت آن این است که در آن مسئولیت شرکا در قبال اشخاص ثالث به نسبت سهم الشرکه آنهاست.
کلیه ی حقوق متعلق به ثبت بازرگان است